Hoe kies je de juiste voetbalsokken? 

Voetbalsokken lijken op het eerste gezicht hetzelfde als normale sportsokken. Toch zijn er belangrijke verschillen die ervoor zorgen dat jij beter kan presteren op het veld met voetbal sokken. Ik vertel je alles over de verschillen die er zijn, waar je op moet letten bij het kopen van sokken en ik geef je een paar handige tips om de perfecte voetbalsok te vinden.

Mijn advies als voetbalexpert: zo kies jij de beste voetbal sokken 

ADVIES OP MAAT

Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van de juiste voetbalsokken kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar! 

 

 

Waar moet je op letten met het kopen van voetbalsokken? 

Er zijn een aantal aspecten waarop je moet letten om de juiste voetbalsokken te kiezen. De hoogte van de sok, het materiaal, de demping en de grip. Deze tips zijn relevant voor zowel het kiezen van voetbalsokken van een kind als voor volwassenen.

Ga voor een hoge of lage sok

Voetbalsokken zijn er in verschillende hoogtes, van enkelsokken tot kniehoge sokken. De hoogte die je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de positie die je speelt. Hoge sokken voor voetbal bieden meer ondersteuning en bescherming voor je kuiten. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Hoge sokken zijn ook een goede keuze in koud weer, omdat ze je benen warm houden. Lage sokken zijn lichter en luchtiger dan hoge sokken. Dit kan een voordeel zijn in warm weer of als je meer bewegingsvrijheid wilt. Lage sokken zijn ook een goede keuze voor spelers die last hebben van blessures aan hun kuiten.

voetbalsokken

Ga voor fijn materiaal

Voetbalsokken zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals polyester en andere ademende stoffen. Katoen wordt soms toegevoegd voor extra stevigheid, terwijl elastaan zorgt voor de rekbaarheid van de stof. Het materiaal dat je kiest, hangt af van het weer, je voettype en je persoonlijke voorkeur. Katoen is een zachte en comfortabele stof die zweet absorbeert. Dit zou kunnen leiden tot vochtige voeten en uiteindelijk blaren, mocht je snel last hebben van zweetvoeten. Synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, zijn ademend, transporteren vocht af en drogen sneller.

Ga voor de juiste demping en versteviging

De demping en versteviging zijn eigenschappen van een sok die vaak over het hoofd worden gezien. Toch bepalen ze de bescherming en de prestaties op het veld. De demping in voetbalsokken absorbeert schokken en trillingen die tijdens het voetballen op de voet inwerken. Dit vermindert vermoeidheid, voorkomt blessures en verbetert het algehele comfort. De versteviging in voetbalsokken biedt extra ondersteuning en bescherming op belangrijke plekken van de voet. Denk aan de hiel, de boog van je voet en de teen. Dit vermindert de kans op blessures en verbetert de stabiliteit tijdens het spelen.

Ga voor grip

Een opkomende trend zijn gripsokken met rubberen nopjes onderop. Het zijn antislip sokken om te voorkomen dat je glijdt in je voetbalschoenen en bieden directer contact met de ondergrond. Dit verbetert je controle bij snelle zijwaartse bewegingen en tijdens het sprinten. Grip aan de onderkant van de sok zorgt voor optimaal contact tussen de sok en de binnenkant van de schoen. Dit voorkomt dat de voet wegglijdt tijdens het rennen, draaien en schieten. Een goede gripsok voor voetbal is essentieel op gladde velden of in nat weer, waar het risico op uitglijden toeneemt.

voetbalsokken grip

Tip: let op! Sommige sokken hebben een linker- en rechtervoet. 

Hoe voorkom je gaten in de sokken? 

De meeste voetballers kennen het probleem: gaten in hun sokken. Het maakt niet uit of het enkelsokken of kniesokken zijn, de gaten zijn vaak onvermijdelijk. Toch kan ik je vertellen hoe je dit zo veel mogelijk kan voorkomen en de levensduur kan verlengen.

  1. Sokmaat: kies de juiste maat sok. Te kleine sokken zorgen ervoor dat er sneller gaten komen.
  2. Materiaal: overweeg sokken met verstevigingen op kritieke plekken zoals hielen en tenen voor extra duurzaamheid.
  3. Wasvoorschriften: was de sokken binnenstebuiten en vermijd de droger.
  4. Schoenmaat: Te strakke of te losse schoenen kunnen extra druk uitoefenen op je sokken, waardoor ze sneller slijten.
  5. Kwaliteit: investeer in goede kwaliteit voetbalsokken die bekend staan om de duurzaamheid.

Voor welke voetbalsokken ga jij? 

Wat de beste voetbalsokken zijn voor jou, hangt af van het materiaal, demping en de grip. Weet je niet zeker welke sokken je moet kiezen? Vraag dan advies aan mij of één van onze andere voetbalexperts in onze winkels. Met de juiste voetbalsokken kun jij jouw comfort, controle en prestaties op het veld verbeteren. Dus waar wacht je nog op?!