materiaal hockeystick

Hoe kies je het juiste materiaal van een hockeystick

Hockeysticks zijn er in verschillende soorten en maten. De keuze van het materiaal van een hockeystick, is afhankelijk van het veld waar je op speelt en de ervaring die je hebt. Zo zijn er speciale sticks voor veld- en zaalhockey en zijn er verschillende hockeysticks voor verschillende type spelers. In dit blog nemen we je mee in de wereld van hockeysticks. 

Mijn advies als hockeyexpert bij DAKA: Zo kies je het beste materiaal

ADVIES OP MAAT

Wanneer je graag passend advies wilt bij het kiezen van een hockeystick kun je het beste langskomen in één van onze winkels. Onze specialisten staan elke dag voor je klaar! 

 

 

Zaalhockeystick of veldhockeystick

Voordat je voor een bepaalde hockeystick kiest, is het belangrijk om eerst te bepalen op welk veld je gaat hockeyen. Speel je op het veld of in de zaal? Er is namelijk een groot verschil tussen zaal- en veldsticks. Beide sticks zijn gemaakt van kunststof, maar hebben verschillende specifieke eigenschappen. Zaalhockeysticks zijn namelijk veel lichter en dunner dan veldsticks. Hierdoor is de zaalstick enkel geschikt om te pushen in de zaal. Veldhockeysticks zijn dikker en zwaarder dan zaalhockeysticks. Door het gebruik van glasvezel en/of carbon is de stick bestand tegen de impact van het gras en de slagkracht op het veld.

De verschillende materialen hockeysticks

Vroeger werden hockeysticks veelal gemaakt van hout, een flexibel materiaal waarmee je veel balcontrole hebt, maar weinig slagkracht. Momenteel zijn houten hockeysticks nog steeds erg populair bij kinderen die beginnen met hockey, maar de iets gevorderdere hockeyer maakt vaak gebruik van een kunststof hockeystick gecombineerd met een percentage carbon en fiberglass. Kunststof is een duurzaam en lichtgewicht materiaal, perfect voor op het veld! De verhouding van de materialen in de stick, zijn bepalend voor de eigenschappen van de stick. Zo zorgt glasvezel voor een flexibelere hockeystick, terwijl carbon een hockeystick juist stijver maakt.

Ga voor een hockeystick met fiberglass

Glasvezel of ‘Fiberglass’ geeft een hockeystick veel gevoel en maakt de stick als het ware zacht. Het materiaal is flexibel en zorgt voor een hoge mate van balcontrole. Je kunt een hockeystick met glasvezel vergelijken met een magneet. Bij het hockeyen met een stick met glasvezel kun je veel leren op het gebied van techniek. Het nadeel van een fiberglass stick is dat je minder slagkracht hebt.

Ga voor een hockeystick met carbon

Ben je een gevorderde hockeyer en sla je de bal graag met veel kracht over het veld? Ga dan voor een hockeystick met een hoog percentage carbon! Hockeysticks met carbon zijn een stuk stijver dan fiberglass hockeysticks. Hierdoor heb je veel slagkracht en kun je harder slaan en flatsen. Ook heeft carbon een snel reactievermogen. Hierdoor kun je sneller dribbelen dan met sticks van andere materialen en kun je optimaal genieten van het moderne 3D-hockey. Bijna alle sticks voor volwassenen bevatten een percentage carbon. Moet je nog veel leren op het gebied van techniek en balgevoel? Dan kan het lastiger zijn om te hockeyen met een stick met een hoog carbon percentage.

Waar moet ik voor gaan?

Voor welk materiaal hockeystick je kiest, is afhankelijk van jouw ervaring en ambitie op het hockeyveld. Ben je een beginnende hockeyer? Dan adviseren we een stick met voornamelijk fiberglass en maximaal 30% carbon. Zo zorg je voor optimaal speelplezier. Ben je een gemiddelde speler? Dan raden we aan een stick te kiezen met 20% tot 50% carbon. Zo kun je op het veld steeds meer schaven aan je techniek, oefenen met hard slaan en flatsen. Voor gevorderdere hockeyers adviseren we hockeysticks met 40 tot 80% carbon. Vergelijk je jouw hockeyskills met die van Maria Verschoor of Seve van Ass? Kies dan voor een stick met 70% tot 100% carbon. Hiermee kun je hard slaan op het veld en licht de focus op techniek.

Voor welk materiaal hockeystick ga jij?

Kortom: kies een stick die past bij jouw ervaring en ambitie! Hulp nodig bij het kiezen van het juiste materiaal hockeystick? De hockeyexperts staan voor je klaar in onze winkels. Wist je dat de meeste DAKA-winkels een slagkooi hebben, waar je de sticks kan uitproberen? Zo weet je zeker dat je met de beste stick naar huis gaat.